Ç - ClimaEl Lluçanès es considera que té un clima de muntanya mitjana mediterrània amb trets continentals. Això significa que les temperatures tenen tendència a la continentalitat donada la poca influència que rep del mar Mediterrani.
Prenent dades de l’observatori de Prats de Lluçanès trobem que la diferència entre la temperatura més alta, juliol, i la més freda, gener, supera els 17ºC (indicador continental).

Els hiverns al Lluçanès són durs, però menys que a la Plana de Vic ja que aquesta té el fenomen de l’inversió tèrmica (el fred s’acumula a les fondalades).

A l’estiu hi ha un contrast molt elevat entre les temperatures diürnes i nocturnes per culpa de l’allunyament del mar i la proximitat al Pirineu.

Les precipitacions solen ser més importants a llevant i al nord del Lluçanès al ser les zones de més altitud i on encara es pot percebre l’influència dels núvols humits provinents del mar.

Al sud del Lluçanès, a Oristà i Sant Feliu Sasserra, les precipitacions són molt més escasses fet que ha portat la dita “que Oristà comença el vi i acaba el pa”. Donat que aquí el clima havia permès l’àmplia explotació de la vinya a diferència de zones de més al nord.

El maig sol ser el mes més plujós seguit dels mesos de tardor. L’estació més seca és l’hivern tot i que si solen presentar algunes nevades, i la boira coneguda com “la Lluçanesa”, que hi és molts pocs dies a l’any però quan li trobem és molt espessa i persistent, donant un aire fantàstic a tot el Lluçanès apte per les llegendes.


(C) 2008 - tots els drets reservats

Imprimir aquesta pàgina