Ç - RelleuEl Lluçanès forma part de la Depressió Central Catalana, excepte en la seva part nord que es considera del Sistema Prepirinenc.

Totes les roques que formen l’altiplà del Lluçanès són d’origen sedimentari ja que antigament la Depressió Central Catalana era un mar interior i hi arribaven els sediments procedents del que ara és el Pirineu.

Hi trobem gresos, argiles, conglomerats, marbres,... molts d’ells a la part sud de tonalitats ocres, marronoses i rogenques.

L’altiplà connecta amb la Plana de Vic a través d’uns veritables estimballs, és aquí, on trobem la Serra del Grau, tal i com el seu nom indica l’accident orogràfic és important. En aquesta serra hi trobem, prop de Sant Bartomeu del Grau, calcàries, coral.lines de tonalitats blanquinoses, pedra molt apreciada ja des d’antic per la construcció.

Una peculiaritat que trobem als municipis de Sant Martí de Sobremunt i Sant Agustí de Lluçanès és que antigament s’havien extret lignits carbonífers, que donada la dificultat d’extracció es varen abandonar.

Els geògrafs consideren que un dels anticlinals que separa la Depressió Central del Prepirineu és el que comença prop de Santa Eulàlia de Puigoriol a la Costa dels Gats, i on en el seu punt més elevat hi trobem el Santuari dels Munts. Lloc des d’on s’assoleix una vista immillorable de tot el Lluçanès i la comarca veïna d’Osona. L’anticlinal continua vers la Serra de Bellmunt.


(C) 2008 - tots els drets reservats

Imprimir aquesta pàgina