BruixesLa Bruixeria no només és poder ocult, pocions, conjurs, malsaveranys, morts... També és una manera d'entendre una època, uns costums i una manera de fer i estar. És la por d'una població que viva un temps obscur, pobre, famèlic, un temps on la religió tenia un paper molt important, i on tothom volia explicacions per les malalties de l'època, explicacions pels fenòmens meteorològics...
A tot Catalunya i a Europa moltes dones van ser acusades de ser bruixes. Van ser interrogades ( els interrogatoris dels segles XVII no eren precisament flors i violes ) i finalment, moltes, van ser penjades o cremades.
Al Lluçanès, ens ha sobreviscut una tradició oral amb multituds d'històries fantàstiques, de casos de por, de fenòmens gens normals, de punts misteriosos on es feien les trobades amb el diable, de com la població es protegia contra els mals conjurs, i com protegia les seves cases i els seus animals... però també hi ha documents que expliquen els interrogatoris infernals a les bruixes del Lluçanès.
En la ruta passarem per: Baumes, Goles, Ponts, Serrats, indrets màgics i fonts.

Si voleu conèixer com eren i què feien les bruixes del Lluçanès, ja ho sabeu, Ç TRENCADA.
Si voleu saber com la gent es protegia, no ho dubteu, Ç TRENCADA.
Si voleu descobrir quina dimensió tenia la bruixeria al segle XVII i fins al segle XX, veniu, Ç TRENCADA.
I per cert, si voleu entendre una part de la cultura catalana en un entorn rural, us ho explicarem, Ç TRENCADA.


(C) 2008 - tots els drets reservats

Imprimir aquesta pàgina