Transhumància

The man of the sheeps #10, Olost de Llušanès 2006 Fot˛graf: Adrià ZamelAl llarg dels segles, la ramaderia sempre havia estat una important font de recursos per la pagesia, carn, llet i llana, entre d’altres, eren elements de primer ordre pel sosteniment familiar. La llana es feia servir per fer matalassos, sarrons, samarres pels pastors i altra roba d’abric; llavors ningú es podia imaginar que la llana es convertiria en un dels elements principals per engegar la industrialització a Catalunya.

La llana es convertí a finals del segle XVII i el XVIII, en el motor d’una incipient indústria que hauria de canviar les estructures socials i econòmiques de Catalunya, parlem de la REVOLUCIO INDUSTRIAL

El lluçanès es beneficià enormement de l’increment de valor que experimentà la llana, varen ser uns anys de bonanÇa econòmica, tal com podrem veure en la gran quantitat de llindes de pedra dels portals de les cases, que porten gravades l’any de construcció o renovació de les mateixes, fet que demostra que els lluçanencs es guanyaven bé la vida en aquells anys.

Perquè el Lluçanès es beneficià del comerç de la llana? Veniu a fer la ruta i us explicarem els nostres orígens, la transhumància i els camins ramaders.


(C) 2008 - tots els drets reservats

Imprimir aquesta pÓgina